Niek Entzinger
Niek Entzinger is sinds 2011 advocaat en is gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Niek heeft veel ervaring in de advisering bij individuele ontslagzaken, overgang van ondernemingen, reorganisaties en re-integratietrajecten. In 2015 heeft hij de Groninger Leergang Arbeidsrecht cum laude afgerond.
Bedrijven en particulieren goed te adviseren, dat is waar Niek voor staat en dat kenmerkt ook de wijze waarop hij werkt: praktisch, bereikbaar en afspraken nakomen. Het feit dat Niek op de hoogte is van de wetgeving en jurisprudentie is belangrijk, maar belangrijker vindt hij het om samen met zijn klanten een goede strategie te bepalen die het maximale resultaat oplevert.
Daarnaast is Niek gespecialiseerd in het sportrecht. Hij houdt van sport en het recht, een ideale combinatie. In 2019 heeft hij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam de Leergang Sport & Recht afgerond. Geregeld adviseert hij een individuele sporter of sportvereniging over bijvoorbeeld contracten en het tuchtrecht.
Niek is lid van de Vereniging voor Sport & Recht (VSR), de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en voorzitter van de Vereniging Noordelijke Arbeidsrechtadvocaten (VNAA).
Naast zijn werk als advocaat bij EntzingerScheltinga is Niek secretaris van het bestuur van de businessclub van FC Groningen. Ook is Niek lid van de licentiecommissie van de professionele basketbalcompetitie in België en Nederland, de BNXT-league.
In het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten is Niek ingeschreven op Arbeidsrecht.
Contactgegevens Niek
06-29596025
niek@entzingerscheltinga.nl


Het concurrentiebeding, het belemmeringsverbod en het studiekostenbeding bij detachering
De uitzend- en detacheringsbranche is goed op weg om de grootste werkgever van Nederland te worden. In deze blog bespreken we 3 actuele onderwerpen: het concurrentiebeding, het belemmeringsverbod en het studiekostenbeding.

Moet een werkgever salaris betalen over de ‘opstarttijd’ van een werknemer van 10 minuten?
Het komt geregeld voor dat werkgevers van hun werknemers verlangen dat zij 10 minuten of eerder voor aanvang van het werk aanwezig zijn. In het overgrote deel van deze gevallen betalen werkgevers over deze tijd geen salaris, omdat het geen werktijd is. Is dit terecht?