De zaak Omgba / NAC: rechtsgeldig optiebeding, ontbinding arbeidsovereenkomst?

De transferwindow is voor voetbalclubs doorgaans een roerige periode. Zo gold dat afgelopen zomer ook voor NAC Breda. De Brabantse club wilde één van zijn sterkhouders – Aimé Omgba – langer aan zich binden door de eenzijdige optie tot verlenging van zijn arbeidsovereenkomst te lichten. De Nederlandse voetballer met Kameroense roots wilde echter een stap hogerop door een transfer te forceren naar het in hem geïnteresseerde Belgische KAA Gent. Omgba vond dat NAC deze transfer in de weg zat en maakte een zaak aanhangig bij de arbitragecommissie van de KNVB. De arbitragecommissie moest oordelen of het eenzijdige optiebeding geldig was overeengekomen, of de arbeidsovereenkomst tussen NAC en Omgba moest worden ontbonden en of NAC verplicht was om verder te onderhandelen met KAA Gent.

Eenzijdig optiebeding

Het is een veel voorkomende bepaling in arbeidsovereenkomsten van voetballers, het eenzijdig optiebeding. Het is een mogelijkheid voor de club om – het woord zegt het al – eenzijdig de arbeidsovereenkomst met een speler te verlengen, zonder dat de speler daar op het moment van inroepen van de optie nog inspraak in heeft. Eén van de essentiële voorwaarden voor rechtsgeldigheid van de optie is dat het beding gepaard dient te gaan met betere arbeidsvoorwaarden gedurende de optieperiode, in de meeste gevallen natuurlijk een hoger salaris. Bij het sluiten van de arbeidsovereenkomst moeten deze verbeterde arbeidsvoorwaarden duidelijk zijn voor de speler. Dat is waar NAC steken heeft laten liggen. Nu niet duidelijk was vastgelegd wat de verbetering van de arbeidsvoorwaarden was, indien de optie in de arbeidsovereenkomst van Omgba door NAC gelicht zou worden, oordeelde de arbitragecommissie dat het in de oorspronkelijk arbeidsovereenkomst opgenomen beding niet rechtsgeldig was.

Ontbinding van de arbeidsovereenkomst?

Omgba verzocht de arbitragecommissie subsidiair ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Omgba stelde dat het aanbod van KAA Gent dient te gelden als een aanmerkelijke sportieve én financiële verbetering, op grond waarvan de arbeidsovereenkomst tussen NAC en Omgba ontbonden zou moeten worden. De arbitragecommissie ging hier niet in mee. Weliswaar was er sprake van een financiële verbetering, een aanzienlijk hoger salaris, maar de commissie oordeelde echter dat van een aanmerkelijke sportieve verbetering geen sprake was. De commissie overwoog met zoveel woorden onder verwijzing naar de UEFA Coëfficiëntenlijst dat de Belgische hoogste competitie een minder zware/aantrekkelijke competitie dan de Eredivisie moet worden geacht. Dat KAA Gent (opnieuw) is geplaatst voor de groepsfase van de Conference League, mocht hier niks aan afdoen.

Deze zienswijze van de arbitragecommissie lijkt ons discutabel. De overstap van het net naar de Eredivisie gepromoveerde NAC Breda naar Europees voetbal spelend KAA Gent, zou even zo goed wel als ‘aanmerkelijke sportieve verbetering’ gekwalificeerd kunnen worden. Laten we zeggen dat het een dubbeltje op z’n kant moet zijn geweest. De arbitragecommissie blijft – als een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt voorgelegd – stevig vasthouden aan haar uitgangspunt ‘contract is contract’. De kwestie van Omgba doet ons in Groningen natuurlijk denken aan de ook mislukte poging van Suarez om via de arbitragecommissie van de KNVB zijn overstap naar Ajax af te dwingen.

Toch een transfer

Ondanks de uitspraak van de arbitragecommissie, waarin (dus onder meer) is geoordeeld dat er de arbeidsovereenkomst niet ontbonden hoeft te worden, ook niet vanwege verstoorde verhoudingen, is de transfer van Omgba naar KAA Gent tóch tot stand gekomen. Zo heeft Omgba zijn gewenste overstap toch gemaakt, heeft NAC Breda ongetwijfeld een in tweede instantie verhoogde transfersom ontvangen en heeft KAA Gent de gewenste versterking binnen. Onder aan de streep: de procedure ten overstaan van de arbitragecommissie fungeert toch als een soort van breekijzer en iedereen blij….…

Vragen?

Heeft u vragen over een optiebeding in een spelerscontract? Of heeft u een andere vraag op het gebied van het sportrecht? Neem dan met ons contact op.

Meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Gerelateerd